Breu Currículum

Anna Costal i Fornells (Girona, 1981) 

És musicòloga i professora a l’Escola Superior de Música de Catalunya. Es va llicenciar en Història i Ciències de la Música a la Universitat Autònoma de Barcelona el 2004, i es va doctorar a la mateixa universitat amb una tesi sobre Pep Ventura que va merèixer el reconeixement de premi extraordinari el 2014. És professora a l’Esmuc des del 2010 i actualment també és coordinadora del Màster en Recerca Musical i del Grup de Recerca en Estudis Culturals i Musicals (2021 SGR 00454) de la mateixa institució. Ha participat en projectes d’investigació sobre cants de tradició oral al Mediterrani i s’ha especialitzat temes relacionats amb la música catalana de l’època contemporània i en la recuperació del patrimoni musical català.Va ser comissària de les exposicions Josep Anselm Clavé. D’Icària a la República Federal (Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana, 2024) i Pep Ventura abans del mite. Quan la sardana era un ball de moda (Museu de l’Empordà, 2009) i va coordinar l’exposició Les músiques dels 1714s (Museu de la Música de Barcelona, 2014). Ha publicat articles en revistes científiques i una dotzena de llibres –els tres últims Les primeres havaneres a Catalunya. Imperialisme i sensualitat abans de Carmen (Rafael Dalmau Editor, 2023) i Això no és una biografia de Pep Ventura (Editorial Gavarres, 2023, 2a ed.) i Societat Coral Erato de Figueres. Pensament, esbarjo i cultura des de 1862 (2019).Col·labora habitualment amb el Museu de la Música i L’Auditori de Barcelona, i participa al programa Tots els matins del món de Catalunya Música amb la secció “De primera mà” i al programa El taller del Lutier amb la secció “Navegants de cadira”.

Va començar els estudis musicals als cinc anys, a l’Escola de Música El Tamborí de Girona, i va obtenir el grau professional de tenora i de flauta travessera al Conservatori Isaac Albéniz de Girona.

L’any 1992 va integrar-se al grup musical familiar, que oferia recitals d’havaneres i cançó catalana i balls de festa major.

De l’any 2000 al 2007 va ser tenora de la Cobla Baix Empordà de Palamós. Des del 2007 és tenora de la Cobla Vila d’Olesa, d’Olesa de Montserrat, i des del 2012 també n’és la representant.

Loading