Anna Costal i Fornells (Girona, 1981) és musicòloga, llicenciada en Història i Ciències de la Música per la Universitat Autònoma de Barcelona (2004) i doctora per la mateixa universitat amb una tesi sobre Pep Ventura que va merèixer el reconeixement de premi extraordinari (2014). Actualment i des del 2010 és professora a l’Escola Superior de Música de Catalunya. També és coordinadora del Màster en Recerca Musical i del Grup de Recerca en Estudis Culturals i Musicals de la mateixa institució. 

Ha participat en projectes d’investigació sobre cants de tradició oral al Mediterrani i s’ha especialitzat temes relacionats amb la música catalana de l’època contemporània i en la recuperació del patrimoni musical català.

Va ser comissària de l’exposició Pep Ventura abans del mite. Quan la sardana era un ball de moda (Museu de l’Empordà, 2009) i va coordinar l’exposició Les músiques dels 1714s (Museu de la Música de Barcelona, 2014). Ha publicat articles en revistes científiques i una dotzena de llibres –els dos últims Solfes, pianos i cornamuses. Un segle de l’Escola Municipal de Música d’Olot (2019) i Societat Coral Erato de Figueres. Pensament, esbarjo i cultura des de 1862 (2019).

Col·labora habitualment amb el Museu de la Música i L’Auditori de Barcelona, i participa al programa Tots els matins del món de Catalunya Música amb la secció “De primera mà” i al programa El taller del Lutier amb la secció “Navegants de cadira”.

Va començar els estudis musicals als cinc anys, a l’Escola de Música El Tamborí de Girona, i va obtenir el grau professional de tenora i de flauta travessera al Conservatori Isaac Albéniz de Girona. El 1992 va integrar-se al grup musical familiar, i del 2000 al 2007 va ser tenora de la Cobla Baix Empordà de Palamós. Des del 2007 és tenora de la Cobla Vila d’Olesa, d’Olesa de Montserrat, i des del 2012 també n’és la representant.