Pep Ventura abans del mite. Quan la sardana era un ball de moda (2009, MuseuEmpordà)

Visita l’esposició virtual

El mite de Pep Ventura (Alcalà la Real 1817 – Figueres, 1875) es va anar bastint i forjant paral·lelament a la invenció i difusió de la sardana com a dansa nacional de Catalunya. Des de la primera idealització del músic empordanès a la Historia del Ampurdán de Pella i Forgas, la llegenda aconseguí un èxit molt reeixit, sobretot al tombant de segle XX.

Les biografies sobre el músic sempre s’han basat, en més o menys mesura, en la imatge romàntica d’un pagès autodidacte, sense solfa, d’infància paupèrrima que, per intercessió de la musa popular, es dedicà a recollir cançons tradicionals catalanes i a inserir-les –salvant-les així de l’oblit– a la sardana, una dansa prehistòrica que arribà a l’Empordà a través de grecs i fenicis. Així, durant anys, hem conegut al Pep Ventura que la literatura catalanista amaga darrere una imatge volgudament tergiversada. Les finalitats polítiques –que al tombant de segle XX cerquen la creació i institucionalització de nous mites i noves tradicions per a una Catalunya moderna i sobirana– justifiquen la invenció d’una sardana tradicional, que s’imposa a tot el territori, fent necessària la visualització d’un demiürg per a «la dansa més bella de totes les danses que es fan i es desfan».

El fil argumental de l’exposició L’exposició temporal Pep Ventura abans del mite: quan la sardana era un ball de moda trenca definitivament amb aquest discurs tradicional. Presenta el músic empordanès en el context de la seva època, quan al teatre de la vila hi actuen companyies d’òpera italianes, els joves republicans ballen sardanes revolucionàries i les societats corals donen veu a la classe social obrera. Situa la seva trajectòria professional al bell mig de les transformacions socials i culturals que sotraguen l’Europa del vuitcents i les seves composicions musicals en relació a la nova societat de l’oci i l’espectacle. Es tracta d’una oportunitat única per copsar el bategar de la Figueres del segle XIX, i una bona ocasió per conèixer un bocí més de la història contemporània de Catalunya.

Premsa

Televisió de Catalunya, Programa Nydia (26/09/2009)

La Vanguardia, Josep Playà, El padre de la sardana se inspiró para su creación en las zarzuelas (2009)

El Punt Avui, Carles Ribera, Quan ballar sardanes feia modern  (2009)

Presència, Xevi Planas, Pep Ventura (05/09/2009)

Avui, Josep Pasqual, Els límits del mite (26/08/2009)

Hora Nova, Josep Maria Bernils, L’exposició sobre Pep Ventura al Museu de l’Empordà descobreix la seva personalitat (28/07/2009).

Tramuntana TVPresenten el llibre-catàleg-CD Pep Ventura abans del mite (2010)

Tramuntana TV. El museu de l’Empordà dedica una exposició a Pep Ventura (2009).

Tramuntana TVMés de 4.000 visitants a l’exposició dedicada a Pep Ventura al Museu de l’Empordà (2009).