|

Propera presentació del llibre Xavier Cugat i Mingall

El dimecres 18 de gener a les 19h presentem el llibre Xavier Cugat i Mingall al Centre Cívic Barri Vell-Mercadal de Girona. En Joan Gay, en Joaquim Rabaseda i jo mateixa us hi convidem!

Xavier Cugat i Mingall (Girona, 1900 – Barcelona, 1990) va ser músic i caricaturista. Al capdavant d’orquestres formades per intèrprets cubans, mexicans o porto-riquenys, va saber forjar una estètica que reconvertia els ritmes llatins en un producte tropical i exòtic molt ben acollit pels públics nord-americans. Va triomfar al Hollywood daurat dels anys quaranta i cinquanta: va aparèixer en una vintena de pel·lícules dirigint la seva orquestra i va incorporar-se a la vida mundana que envoltava les grans figures del cinema. Li van ser dedicades dues estrelles del Passeig de la Fama: una pels enregistraments discogràfics i una altra per les intervencions a televisió.

Fins ara, aquesta vida glamurosa i plena d’èxits l’hem conegut a partir de les narracions del propi Cugat, dues autobiografies, entrevistes i aparicions públiques que li van permetre construir-se una figura mítica a mida. Ben poques vegades s’ha realitzat una anàlisi crítica de personatge. Aquest llibre contrasta el discurs del mateix Cugat amb la documentació històrica, delimita la fina línia que separa els records i els fets, a la vegada que aprofundeix en dos aspectes concrets de la seva biografia: la condició de gironí i l’aspecte musical de la seva carrera. Una perspectiva diferent, que presenta alguns aspectes inèdits i sorprenents.

 

Entrada similar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *